20 hurtige om væggelus

Hvad spiser væggelus?

Væggelus lever udelukkende af blod. Menneskevæggelus trives bedst på menneskeblod, men de kan også overleve på blod fra forskellige dyr. I USA er der eksempler på at menneskevæggelus har etableret sig i hønsestalde, men det har vi aldrig hørt om i Danmark. Se i øvrigt afsnittet om væggelus og blodsugning og forskellige væggelusarter.

 

Hvordan ser væggelus ud?

Voksne væggelus ligner af størrelse, form og farve nogenlunde æblekerner. De er mørkebrune, ca. ½ cm store og ret flade, når de ikke har spist, men svulmer op og bliver runde, aflange og op imod 1 cm lange efter at de har spist. Væggelus har 5 nymfestadier, som lidt ligner små udgaver af de voksne, farven er bare lidt anderledes og mere afhængig af om de er fyldt med blod. Se mere.

 

Kan de forveksles med andre dyr?

Biddene kan godt forveksles med myggestik eller loppebid. De mindste nymfer forveksles nogle gange med støvlus, eller omvendt at man finder støvlus og så tror at det er væggelus.

 

Hvordan ved man at man har væggelus?

Biddene er typisk de første tegn man opdager. Måske har man overnattet et nyt sted, hvor man så efterfølgende dag opdager kløende bid på arme eller ben. Reaktionen på bid kan dog variere meget. Andre tegn kan være små blodpletter eller blodstriber på sengetøjet. Det kan komme fra små blodfyldte væggelus man har mast i løbet af natten. Endelig kan man se efter sorte afføringspletter omkring samlinger, huller og revner under sengen. Helt sikker kan man kun være hvis man har fundet dyrene. Mere om hvad man skal lede efter.

 

Hvordan indsamler man væggelus for at få dem identificeret?

Den letteste metode er at bruge et stykke almindeligt tape og fange dem med klistersiden. Derefter kan de forsigtigt sættes fast på et stykke hvidt papir og undersøges med lup.

 

Hvor lang tid kan de leve?

Væggelus kan overleve adskillige måneder, måske op til omkring et år uden at få mad (blod), derfor skal man ikke regne med at kunne sulte dem ud.

 

Hvor mange unger får de?

Det er svært at sige hvor mange unger de i alt kan få. Hunnen kan lægge 5-10 for hver gang den får et måltid blod, så det afhænger af hvor mange blodmåltider hun får.

 

Kan de hoppe eller flyve?

Nej, ingen af delene. Der er dog nogle påstande om at de kan lade sig falde fra loftet, men det er ikke sikkert.

 

Hvornår er de aktive?

Typisk om natten, men har de siddet isoleret et sted uden adgang til mad, kan de godt komme frem selvom det er lyst.

 

Er der tider på året hvor der er flere væggelus end andre?

De fleste tilfælde af nye væggelus angreb opdages i juli til november, typisk lidt tid efter man kommer hjem fra ferie. Da de udelukkende opholder sig indendørs kan de være aktive hele året. Kommer temperaturen under 12°C ophører aktiviteten, men de dør ikke. Faktisk kan de overleve længere tid når det er køligt end når det er varmt.

 

Hvor kan man få væggelus?

Overalt, selv de bedste hotellet får ind imellem væggelus. Størst risiko er der steder hvor mange forskellige mennesker overnatter. Hver eneste overnattende person kan risikere at medbringe og efterlade væggelus, derfor stiger risikoen med antallet af overnattende gæster. Derudover skal man se sig godt for hvis man finder f.eks. en seng der er sat til udsmidning, før man tager den med hjem. I USA er der adskillige rapporter om forekomst af væggelus i busser og tog, på fly, i biografen, på biblioteker og en del tilfælde i skoler. Men det er naturligvis ikke så udbredt sådanne steder.

 

Jeg har fået væggelus, er det fordi jeg ikke gør nok rent?

Nej, at man får væggelus hænger ikke sammen med rengøring. Det er dog en god ide med omhyggelig rengøring når man forsøger at komme af med dem igen. Det er vigtigt at være åben og fortælle at man har fået væggelus. Husk der ikke er noget flovt eller pinligt ved det.

 

Du er på rejse og er blevet bidt, hvordan undgår du at få dem med hjem?

Det er vigtigt at huske på det i virkeligheden ikke betyder så meget at man bliver bidt på rejsen, det vigtige er bare at man ikke får dem med hjem, eller bringer dem videre til andre boliger. Se afsnit om forebyggelse for detaljeret beskrivelse af hvilke tiltag man kan gøre.

 

Hvordan kommer man af med dem?

Normalt er det bedst at få en professionel skadedyrsbekæmper til at klare problemet. Se bekæmpelse.

 

Kan man selv bekæmpe dem?

Det er meget svært. De insektmidler der kan købes i supermarkeder eller hos materialisten har ikke særlig god effekt på væggelus. Er man virkelig opsat på selv at forsøge kan man se mere i afsnittet om hvad kan man selv gøre. Man kan også lave nogle tiltag som hjælper skadedyrsbekæmperen.

 

Jeg har hørt at væggelusene er blevet resistente mod giften er det korrekt?

Ja, det er vist adskillige gange forskellige steder i verden at de tilbageværende midler mod væggelus ikke længere har fuld effekt på dyrene. Dette er sandsynligvis en vigtig årsag til at problemerne med væggelus vokser. Se mere om resistens.

 

Kan man sulte væggelus ud?

Nej, det er meget vanskeligt fordi de kan overleve mange måneder, måske op til et år uden mad. Flytter man ud af et soveværelse med væggelus, risikerer man blot at sprede problemet yderligere fordi de bliver mere opsøgende når de har sultet gennem nogen tid.

 

Kan man bekæmpe væggelusene ved at stille møblerne udenfor i frostvejr?

Nej, væggelusene kan godt tåle en del frost. Men man kan godt rense tøj og andre materialer for væggelus ved at lægge det i fryseren, men her kommer temperaturen også ned omkring -18°C.

 

Kan de overføre sygdomme?

Nej, der er ingen eksempler på at væggelus i praksis har overført sygdomme, selvom det i laboratoriet er vist at de kan bære på sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

 

Min kone bliver bidt, men det gør jeg ikke selvom vi ligger i den samme seng. Kan væggelusene bedre lide hendes blod?

Måske. Det er ikke ualmindeligt at der er forskel på hvor meget man mærker til væggelusene selvom man ligger i den samme seng. Det er ingen undersøgelser som viser at væggelusene foretrækker en person frem for en anden, på samme måde som man vist for f.eks. myg. Der er undersøgelser som har vist at væggelusene forsøger at bide på hvad som helst som er varmt. Derfor er det nok ikke så sandsynligt at den vil gå videre hvis den først har fundet en person. Husk på at væggelus ikke er så mobile som myg og derfor kan have sværere ved at finde en ny vært. Men det er velkendt at der er forskel på hvor meget man reagerer på biddene og man kunne også forstille sig at væggelus lettere finder den ene person ud fra der hvor de gemmer sig.

image_print