Forebyggelse

Væggelus er meget svære at slippe af med, så derfor er det meget vigtigt at man gør en stor indsats for at undgå at man overhovedet får væggelusene introduceret i boligen. Heldigvis er der flere forholdsregler man kan holde sig til, som reducerer risikoen for at man bringer væggelusene ind.

Når du er ude og rejse eller overnatter andre steder
Hvis du har overnattet et sted hvor der måske er væggelus
Hvis du tager brugte møbler med hjem
Forebyg spredning

Når du er ude og rejse eller overnatter andre steder

Dette er nok det vigtigste punkt i forhold til at undgå at få væggelus, fordi det oftest er den vej man får væggelus. Det er i hvert fald den vigtigste smitterisiko som man selv kan gøre noget ved.

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på om man bliver bidt af noget når man overnatter et fremmed sted.

En hurtig undersøgelse af sengen og området omkring sengen, kan afsløre visse væggelusinfestationer. Kig specielt efter sorte pletter omkring revner, sprækker, sammenføjninger og andre steder med snævre åbninger. Da der kan være meget stor forskel på indretningen er det svært at give en generel vejledning, men det er værd at huske på at væggelusene helst ikke bevæger sig unødigt langt væk fra maden, og at de helst sidder beskyttede steder, hvor de kan sidde klemt.

Løft madrassen og undersøg sammenføjninger og lign. Løsn lagen og undersøg kanter på madrassen, hvor væggelusene gerne vil sidde. Forsøg at undersøge bagside af hovedgærde eller andre steder hvor sengen støder op mod væggen. Kig omkring sengelamper eller lign., der sidder fast på væggen. Man kan også lige kigge op og se om der er sorte pletter ved samlingen mellem væg og loft, eller hvis der er nogle former for liste. Dette er også et sted hvor væggelusene gerne sidder.

Man skal dog huske på at sorte pletter ikke altid er tegn på levende væggelus, det kan være en gammel infestation der er bekæmpet, men det må dog få alarmklokkerne til at ringe.

Det er altid en god ide at stille sin bagage og lægge tøj mm., på god afstand af sengen.  Stil aldrig kufferten lige ved siden af sengen. Det er det mest risikable sted. Anbring den så langt fra sengen som muligt. Har man virkelig begrundet mistanke om at der kan være væggelus, men er nød til at overnatte der, kan man overveje at anbringe sine ting og tøj på badeværelset.

Opdager man at man har overnattet på et sted med væggelus, er der dog stadig muligheder for at undgå at få dem med hjem.

 

Hvis du har overnattet et sted hvor der måske er væggelus

Dette er den situation hvor det virkelig er vigtigt at man gør en indsats for ikke at få dem med hjem. Husk der sker normalt ikke noget ved, at man bliver bidt når man overnatter ude (ud over kløe og andre gener fra biddene). Men det er meget vigtigt at man ikke bringer væggelusene med hjem. Derfor skal man omhyggeligt gennemtænke procedurer for, hvordan man skal forholde sig når man kommer hjem.

Normalt sidder væggelusene ikke på os eller i det tøj vi har på. Det er dog alligevel en god ide, så vidt muligt, at tage tøjet af eller skifte det, før man går indenfor. Det brugte tøj anbringes i f.eks. plastiksække, der kan lukkes og stilles til side for efterfølgende vask.

På samme måde, skal man gerne pakke bagagen ud, før man bevæger sig indenfor. Tøj og lignende der tåler vask, anbringes i plastiksække. Ting der ikke tåler vask, kan anbringes i fryseren. Er der større ting som f.eks. store kufferter, som det ikke er muligt at fryse, kan det være nødvendigt med meget omhyggelig undersøgelse og rengøring/behandling evt. med en insektgift. Selvom disse ikke er særligt effektive, kan de dog ofte dræbe væggelusene ved direkte påsprøjtning.

 

Hvis du tager brugte møbler med hjem

Dette indebærer en vis risiko, afhængigt af hvor man får møblerne fra og hvilke typer af møbler det er. Specielt senge og sengemøbler kan naturligvis udgøre en risiko. Er man i tvivl kan man undersøge dem for sorte ekskrement-pletter, uden at det dog er nogen sikker metode. Herudover er det et spørgsmål om at forhøre sig om hvor møblerne kommer fra og herudfra at vurdere om der er en risiko.

Den største risiko i denne sammenhæng er nok hvis man tager møbler ind som andre har sat til udsmidning. I de tilfælde er det vigtigt at sikre sig at de ikke er sat til udsmidning, fordi man har problemer med væggelus. I den sammenhæng er det vigtig at gøre opmærksom på, at man også selv skal sørge for tydelig afmærkning af møbler, som man sætter til udsmidning pga. væggelus, således at andre kan se og forstå risikoen.

I USA har der været eksempler på firmaer der solgte brugte madrasser, med væggelus, som havde fået nyt betræk på. Køberne fik på den måde væggelus med hjem, når de købte en madras. Men det må dog betragtes som et noget specielt tilfælde, som næppe forekommer i Danmark.

 

Forebyg spredning

Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at bor man til leje, har man pligt til at oplyse udlejeren om at man har mistanke til væggelus. Til gengæld er det så normalt udlejeren, der skal sørge for bekæmpelsen og betale for det. Undlader man at give besked om mistanken om væggelus, risikerer man at blive gjort ansvarlig for eventuelle omkostninger hvis de har spredt sig.

Oplysning til andre om væggelusproblemerne. Det er vigtigt med åbenhed. Der er intet at skamme sig over. Sæt gerne en seddel op i opgangen der fortæller at der er fundet væggelus og hvad man skal gøre for at tjekke om man selv har fået væggelus. Brug evt. informationssedler fra Væggelus-info, som kan findes og printes her.

Fortæl familie og venner, at nu har du været så uheldig at du har fået væggelus, men at du tager disse forholdsregler. Alligevel er det bedst hvis de også er opmærksomme på om de har dem (det kunne jo også være derfra at du har fået dem!).

Hvis alle er åbne om væggelusproblemer kan man også forebygge den stigmatisering, som underligt nok stadig er knyttet til disse skadedyr.

Nogle gange vælger man i forbindelse med en væggelus bekæmpelse, at smide f.eks. senge eller madrasser ud, fordi man vurderer at de er for svære at behandle. I de tilfælde er det meget vigtigt at disse afmærkes tydeligt med at de måske indeholder væggelus, så andre ikke tager dem med hjem.

image_print